top of page

Group

Public·8 members
Hunter Wood
Hunter Wood

Doua Sisteme De Operare Pe Calculator


Un sistem de operare, prescurtat SO (engleză operating system, prescurtat OS), este un ansamblu de programe care are rolul de a gestiona și de a facilita utilizatorului accesul la resursele sistemului de calcul. Metaforic, se poate spune că un sistem de operare joacă rol de dirijor, orchestrând doleanțele utilizatorilor prin atribuirea de partituri adecvate către diversele resurse ale calculatorului și veghind la interpretarea armonizată a respectivelor partituri, astfel încât scopurile pentru care s-a apelat la calculator să fie atinse. Pentru aceasta, nucleul sistemului de operare este primul program încărcat în memoria calculatorului si rămâne activ pe toată durata funcționării acestuia. Sistemul computerizat poate fi un computer, o stație de lucru (workstation), un server, un PC, un notebook, un netbook, un smartphone, un aparat de navigație rutieră, un e-book reader sau unele aparate de uz casnic, precum și playerele multimedia. Sistemul de operare joacă și rolul de gazdă pentru aplicațiile care rulează pe echipamentul (hardwareul) respectiv.
Doua Sisteme De Operare Pe CalculatorÎn 1950, Laboratorul de Cercetare General Motors a realizat primul sistem de operare pentru calculatorul lor, IBM 701. Acesta rula un sistem de procesare în serii, deoarece programele și datele erau introduse pe rând.


Atlas Supervisor care a funcționat pe calculatorul Atlas, construit la Universitatea Manchester în 1962, a fost sistemul de operare care a reușit să aloce resursele de procesare ale calculatorului astfel încât acesta să poată acționa simultan pe mai multe sarcini și programe de utilizator. Diferitele sale funcții includ administrarea memoriei virtuale a computerului Atlas. Este considerat ca fiind primul sistem de operare modern recunoscut.


Digital Equipment Corporation a dezvoltat mai multe sisteme de operare de partajare pe timpi pentru liniile sale de calculatoare PDP-10 pe 36 biți, inclusiv TOPS-10 și TOPS-20, lansate în 1962 și 1969. TOPS-10 a fost un sistem deosebit de popular în universități și în comunitățile ARPANET.


În 1964 IBM a dezvoltat System/360, o familie de computere disponibile pe scară largă, cu diferite capacități. Pentru acestea a fost dezvoltat OS/360, primul sistem de operare capabil să lucreze la nivelul mai multor echipamente, centralizând astfel comanda unei întregi linii de procesare. OS/360 a deservit de asemenea computerele NASA în misiunea Apollo 11. Principalele sisteme de operare folosite astăzi de IBM sunt descendente ale OS/360.


În anii 1970, microprocesoarele, cipurile și celelalte componente hardware, au devenit suficient de mici pentru a încăpea într-un calculator de birou, așa-numitul desktop. Cele mai folosite sisteme de operare erau Microsoft MS-DOS, ce putea fi instalat pe IBM PC și pe calculatoarele cu procesorul Intel 8088, și UNIX care putea rula pe procesoarele Motorola 6899.


În cooperare cu Universitatea din Minnesota, pe parcursul anilor 1970, Control Data Corporation a dezvoltat sistemele de operare CDC Kronos și apoi NOS (Network Operating System), care suportau prelucrări simultane pe loturi și partajarea pe timp. Ca multe sisteme de operare comerciale ce foloseau partajarea pe timp, interfețele acestor sisteme de operare erau o extindere a sistemelor de operare Dartmouth BASIC. La sfârșitul anilor 1970, CDC și Universitatea din Illinois, a dezvoltat sistemul de operare PLATO ce folosea monitoare cu plasmă și partajarea pe timp în rețelele de distanță lungă. Multe concepte moderne în computerele multi-utilizator au fost inițial dezvoltate pe PLATO, incluzând forumuri, panouri de mesaje, e-mail, mesagerie instantanee, partajare de ecran de la distanță și jocuri video multiplayer.


Una dintre cel mai notabile inovații aduse în domeniul sistemelor de operare a fost introducerea de către Apple în 1984 a Interfeței grafice, conceptul de cartografiere a pixelilor ecranului și convertirea acestor date în informații digitale capabile să comunice direct cu tastatura și cu mouse-ul. În aceeași perioadă, Microsoft a introdus noțiunea de ferestre (Windows), iar Linus Torvalds aduce kernelul, care a oferit posibilitatea dezvoltării de tip sursă deschisă a ceea ce acum poartă numele de distribuții Linux.


Un sistem de operare mobil, cunoscut și ca platformă de mobil, sau smartphone, este sistemul de operare care controlează un dispozitiv mobil. Dispozitivele mobile de comunicații mobile cum ar fi smartphone-urile, conțin două sisteme de operare mobile - principala platformă software orientată către utilizatori este completată de un al doilea sistem de operare în timp real, care operează și alte echipamente hardware.


Sistemele de operare mobile au devenit extrem de populare în prezent, iar majoritatea lor se bazează pe Linux. Aceste sisteme de operare au apărut odată cu evoluția procesoarelor și memoriilor RAM care au permis tot mai multe procese și multitasking.


Performanța sistemelor de operare mobile depinde atât de kernel cât și de optimizarea lor. În timp ce unele sisteme rulează foarte bine cu doar 256 MB de RAM și procesor mic de doar 1 GHz, altele necesită un minim de 512 MB de RAM și procesor mai nou (cel puțin dual core).


Instalarea a doua sisteme de operare in acelasi calculator este in unele cazuri singura solutie de a obtine totul, oferind putin. Eu de exemplu, folosesc simultan Windows 7 si Mac OS X, datorita muncii pe care o realizez. La fel se intampla cu cu acele persoane care inca nu pot renunta la Windows XP insa vor sa foloseasca si Windows 7, sau pentru cazurile in care vrem sa invatam utilizarea sistemelor de operare Linux, fara a face un salt radical.


Eu va recomand, in cazul in care al-2-lea sistem de operare este utilizat foarte putin, sa apelati la virtualizarea acestuia. Sunt diverse aplicatii care va permit virtualizarea si cu ajutorul carora veti putea rula in acelasi timp ambele sisteme de operare. Pentru a cunoaste un program de acest gen, faceti Click Aici, sau Aici.


Totusi, daca doriti instalarea a doua sisteme de operare astfel incat la pornirea calculatorului sa alegeti cu care din acestea vreti sa lucrati, va recomand ca inainte de instalarea lor sa partitionati HDD-ul, astfel incat sa oferiti destul spatiu pentru acestea si programele ce vor fi instalate in fiecare. Un program gratuit care va permite sa realizati aceasta actiune, este chiar EASUS.


In cazul in care optati pentru doua sisteme de operare Windows, va recomand sa instalati mai intai cel mai vechi, apoi cel mai nou. Ce vreau sa spun cu asta?!? Ca daca veti folosi Windows XP si Windows 7, primul care va fi instalat va fi Windows XP.


Daca optati pentru folosirea unui sistem de operare Windows in paralel cu unul Linux, va recomand sa cautati un program care sa va permita modificarea Grub-ului; (Fisierul care creaza meniul in care puteti alege cu ce sistem de operare doriti ca lucrati la pornirea calculatorului.


O mașina virtuala este o aplicație care te ajuta sa instalezi mai multe sisteme de operare, într-un mediu virtual, fără a-ti afecta performanta calculatorului sau integritatea fișierelor din calculator.


Instalarea acestor doua programe este relativ simpla. Nu vom da decât câteva NEXT-uri. Apoi va trebui sa introducem DVD-ul sau arhiva/ fișierul ISO/ fișierul DMG cu sistemul de operare pe care dorim sa-l instalam. Procedura este identica cu cea de la instalarea oricărui sistem de operare. Este evident ca pentru acestea vom avea nevoie si de licență.


Pe calculatorul desktop in afara de Windows 11, am si Windows 8, Windows 7 si Ubuntu instalate. Pentru toate acestea am realizat backup-uri, numite generic in Virtualbox, Snapshot. Practic aceasta este o imagine a sistemului de operare, careia ii putem da Restore in câteva secunde.


Ambele sunt compatibile cu toate sistemele de operare cunoscute: Windows, Linux, Mac OS X. Daca sunteți fanii programelor, fanii testelor, chiar si disperaților de filme porno le recomand sa instaleze un sistem de operare intr-o mașină virtuala, in felul asta nu se vor mai virusa atât de ușor.Bineînțeles, ca sa rulați mai multe sisteme de operare aveți nevoie de un calculator puternic. Eu am 8 GB RAM si tot mi se pare putin cat deschid Windows Xp si Ubuntu in virtual.


Am un prieten care sta pe windows, cu Ubuntu pe WMware, doar pentru ca are ceva aplicatie care merge numai pe linux si o foloseste des.E o chestie foarte faina virtualizarea asta, numai ca iti trebuie un calculator destul de performant ca sa poti rula in permanente 2 sisteme de operare, unul implicit si unul pe vmware.


Lista celor mai populare și mai populare sisteme de operare cu caracteristici și comparație. Alegeți cel mai bun sistem de operare pentru afacerea dvs. sau pentru uz personal din această listă:


Dezbaterea de ani de zile a fost aceea care dintre numeroasele sisteme de operare sunt de fapt cele mai bune. În acest articol, vom încerca să aflăm răspunsul la acest lucru cu lista noastră compilată metodic cu cele mai bune sisteme de operare din lume.


Înțelegem că nu toată lumea are destui dolari pentru a-și permite un sistem de operare de înaltă calitate pentru computerele lor. Cu toate acestea, nu toate acestea sunt vești proaste, deoarece există alternative de sisteme de operare gratuite care asigură funcționarea computerului. Toate opțiunile de mai jos sunt disponibile pentru descărcare, prin urmare îl puteți instala astăzi.


Windows este cel mai popular și familiar sistem de operare din această listă. De la Windows 95, până la Windows 10, software-ul de operare de bază a alimentat sistemele de calcul din întreaga lume.


În ultimii ani, sistemele de operare MAC au fost complet gratuite, odată cu actualizarea gratuită ocazională de către dezvoltatorii săi. Pentru utilizatorii Apple, nu există altă opțiune în afară de sistemul de operare MAC.


About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...

Members

Group Page: Groups_SingleGroup
bottom of page